Den colombianske byen er best kjent som narkokongen Pablo Escobars fødested. I senere tid har Medellin imidlertid erstattet bilbomber og bestillingsmord med gründervirksomhet og utenlandsk kapital.

På forrige ukes globale gründerkonferanse, som er den største av sitt slag, deltok over 7.500 bedriftseiere og politikere fra hele verden.

Fikk nye idéer
En av dem var stortingsrepresentant Jørund H. Rytman, som nylig tok over Per Sandbergs plass i utenrikskomitéen og i en periode var Fremskrittspartiets gründerpolitiske talsmann.

– Jeg har i løpet av konferansen fått veldig mange idéer og innspill til hva vi i Norge kan gjøre bedre – både med hensyn til gründerpolitikk og bistandspolitikk, erklærer politikeren.

– Nå vet jeg mer om konkrete eksempler fra andre land; hva som fungerer, hva som gir suksess og hva som høyst sannsynligvis blir fiasko.

Rytman påpeker at Medellin selv vant tittelen «verdens mest innovative by» i en konkurranse organisert av Urban Land Institute i 2013.

«Flinke» politikere

– Politisk gjorde det størst inntrykk at alle de deltakende ministrene kappet om å fortelle hvor flinke de var til å bedrive gründervennlig politikk, fortsetter FrP-politikeren.

– Estland kom godt ut av skryterunden, ved å introdusere en «gründerminister» som viste til landets satsing på e-government, lav skatt og lite byråkrati.

Nysatsingen på nettbasert borgerskap innebærer at hvem som helst i verden kan stifte selskap i Estland, noe som forventes å skape en kraftig økning i antallet registrerte bedrifter i landet.

Importen har økt

Det er for øvrig ikke første gang Rytman tar turen innom Colombia. Han var i to år en pådriver for å få ratifisert en frihandelsavtale mellom det søramerikanske landet og Norge, og denne trådde endelig i kraft i juni 2014.

– Resultatet har vært at vi handler mer med hverandre, kommenterer Rytman.

Statistikken viser så gar at importen fra Colombia skjøt opp med 70 prosent fra 2013 til 2015.

Salget av norske varer til colombianerne er imidlertid nær uendret – muligens som følge av landets økonomiske oppbremsing i perioden.

Norge neste

Rytman, som var den eneste politikeren på konferansen, er nå i gang med å jobbe for at Norge skal være vertsnasjon for den prestisjetunge konferansen allerede i 2019.

– Dette vil gi Norge en mulighet til å vise frem sine beste innovatører og gründere for det internasjonale markedet, kommenterer Rytman, som ikke føler seg helt klar til å gi slipp på sitt flere år lange engasjement for norske gründere.