kunst2Siden 1866 har Stortingsbygningen tatt imot mange ulike forsamlinger, men få har vært like fargerike som gruppen stortingsrepresentant Jørund Rytman inviterte på mandag for og diskutere kunsten, og kunstnernes, fremtid i Norge.

Det hele begynte da Rytman ved en ren tilfeldighet befant seg ved siden av den anerkjente skulptøren Kirsten Kokkin på en flytur fra New York til Oslo. De to kom i prat og det tok ikke lang tid før de ble enige om at det var på høy tid at kunstnere tok sin rettmessige plass blant Norske Gründere. Slik kom det til at tyve gründere og kunstnere samlet seg på stortinget for å prate om hvordan man kan reparere katastrofen som er kulturløftet.

Da de Rød-Grønne bestemte seg for å gi Norge et kulturløft var det stor jubel og mange som klappe seg selv på skulderen. Dessverre har resultatene av dette løftet lat vente på seg. Til tross for en dobling av det statlige kultur budsjettet har kunstnere nemlig ‎opplevd en svekkelse av sin inntekt på hele 8,8% mellom 2006 – 2013. Vigdis Moe Skarstein som ledet arbeidet med å utrede resultatet av kulturløftene oppfordret i  Januar 2015 til større satsing på entreprenørskap innen kunstutdanning. Det er her Stortingsrepresentant Jørund Rytman som næringsvennlig politiker og initiativtaker til Gründerforeningen kommer inn.

  • Mandagens samling var bare toppen av isfjellet. Hvis vi som politikere ønsker å gi kulturen ett løft må vi ha en direktedialog med kunstnere og entreprenører rundt omkring i landet. At dette ikke har blitt gjort tidligere fremstår for meg som vanvidd, forteller han etter mandagens møtet.

Kirsten Kokkin kan bekrefte at det har blitt større interesse for gründervirksomhet blant kunstnere.
Hennes eget kurs; Hvordan bli rik på din kunst, også økonomisk! som holdes ved Kunsthøgskolen i Oslo har fått mye oppmerksomhet, noe som tyder på at kunstnerne selv har begynner å få øynene opp for sin rolle som selvstendige næringsdrivende.